Promoviranje rada žena na tiskarskim strojevima i rada žena na rukovodećim pozicijama u tiskarskoj industriji

Poduzeće Sato se bavi proizvodnjom samoljepljivih etiketa namijenjenih ambalaži za širok asortiman proizvoda kao što su: prehrambeni proizvodi, pića, kozmetika i ostali raznovrsni proizvodi.

Kako bi se ostvarili porast kapaciteta, prihoda od prodaje i izvoza te doprinos digitalnoj i zelenoj tranziciji poduzeće je provedbom projekta Usvajanje novih tehnologija proizvodnje u svrhu konkurentnosti na europskom tržištu nabavilo tiskarski hibridni stroj sa više tehnologija tiska te stroj sa booklet tehnologijom dorade etiketa.

Strojevi nabavljeni temeljem ovog projekta su visokoautomatizirani i visokosofisticirani strojevi koji ne zahtijevaju teži fizički rad te na njima ravnopravno mogu raditi žene i muškarci. Kako je jedan od specifičnih ciljeva projekta otvaranje 12 novih radnih mjesta do 2025.g., prilikom zapošljavanja novih djelatnika prvenstveno će se voditi računa o stručnosti kandidata i radnom iskustvu kandidata na istim ili sličnim poslovima neovisno o njegovom spolu, dobi, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti. Što se tiče udjela žena koje rade na rukovodećim pozicijama u tiskarskoj industriji, sve većom automatizacijom grafičke i tiskarske industrije navedeni udio posljednjih godina bilježi porast.

Poduzeće Sato će i nakon provedbe projekta voditi računa o uravanoteženju broja žena i muškaraca kako prilikom zapošljavanja novih djelatnika na tiskarskim strojevima tako i prilikom promicanja djelatnika na rukovodeće pozicije u poduzeću.